Skip to main content

Turpijanje i nega noktiju pre lakiranja + video tutorijal (gost na blogu - Pixie Padlock!)


*Serbian language only!
Danas ću na blogu da ugostim mladu Katarinu poznatiju kao Pixie Padlock, blogerku koja je već dobro poznata među korisnicama sajta Tumblr. Na njenom blogu Pixie`s beauty lab (klik!) možete videti razne trikove u vezi sa negom i dekoracijom tela - kosa, nega kože, noktiju, make up članke, poput ovog (klik!) i mnoge druge. Zajedno vam pišemo o turpijanju i dodatnoj negi noktiju pre izrade manikira, ali i trikovima za negu noktiju nakon skidanja laka. Pokazaću moju rutinu pre lakiranja (četkanje noktiju i način na koji turpijam svoje nokte), a zatim i kako sređujem zanoktice bez upotrebe trimera za iste.


Pixie je odlučila da podeli sa svima vama par praktičnih saveta u vezi sa negom pre lakiranja noktiju, ali i nakon skidanja laka. Slabost, krtost, žutilo noktiju su samo neke od bezbroj posledica koje donosi lakiranje noktiju, a evo i par saveta kako da svoje nokte što uspešnije negujete. Probajte u praksi bilo koji od ovih navedenih saveta i Vaši nokti će Vam biti zahvalni.
  • Ukoliko primetite da su vam nokti slabi nakon skidanja laka, možete da isprobate prirodnu kupku za jačanje noktiju od 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.
  • Ukoliko vam požute nokti od čestog korišćenja ili nekvalitetnih lakova možete ih izbeliti tako što ćete pomešati kašiku maslinovog ulja sa kašikom i po limunovog soka i utrljati u nokte, ostaviti da upije a zatim isprati ostatak.
  • Nokti ukrašavaju ruke, ali vodite računa i o rukama da vam budu negovane, postarajte se da uvek sa sobom u torbici imate kremu za ruke i kada osetite da su vam suve ruke, iskoristite je. Ruke će vam sporije stariti, a koža biti hidrirana i elastična, samim tim će vam i nokti doći do izražaja. Ukoliko ste kod kuće, možete ugrejati malo maslinovog ulja na pari i utrljati u ruke i nokte kako biste ih hidrirali i sprečili pucanje noktiju.
  • Ukoliko su vam nokti postali krhki, utrljajte u njih biljni glicerin koji možete kupiti i u apotekama i ostavite da odstoji u toku noći. Ovo možete raditi svakodnevno.
  • Kada skidate lak, najbolje bi bilo da iskoristite skidače laka na bazi ulja jer su oni blaži na noktima i zatim obavezno nanesite kremu za ruke i utrljajte u nokte kako biste im vratili vlažnost.
  • Kako bi vam se lak bolje pričvrstio za nokat, sipajte malo jabukovog sirćeta na tufer i istrljajte nokte kako bi lak imao čistu površinu na koju će da se veže bolje.
Posetite Pixie na njenom blogu: http://pixiepadlock.tumblr.com/
i na facebook stranici: https://www.facebook.com/AlbinoBambi

U video tutorijalu koji sledi prikazala sam kako turpijam i poliram nokte, ali ću u ovom članku to ponoviti u tekstualnom obliku, sa više detalja. Pre turpijanja je obavezno pranje ruku, kao i četkanje noktiju, naročito ako su dugački, a više o tome u nastavku teksta.


  • Turpijanju noktiju prethodi pranje ruku i četkanje noktiju, kako bih skinula višak masnoće i uklonila mogućnost pojave bakterija, koje se neretko mogu naći ispod dugačkih noktiju. Zbog toga je vrlo važno očistiti ih pod mlakom vodom, upotrebom tečnog sapuna i bilo kakve četkice (možete koristiti i staru četkicu za zube). 
  • Nakon pranja ruku sledi turpijanje nokatnih kanala tvrdom turpijom, a cilj je ukloniti zanoktice i višak kože koji raste i sraste sa noktom u tom predelu (detaljnije se vidi u videu). Smatram da je to važno regulisati, jer dosta utiče na estetiku i krajnji rezultat manikira. I sama imam dosta nezahvalan predeo nokatnih kanala i njemu posvećujem posebno vreme. Sa druge strane, ne treba previše dugo niti duboko turpijati nokatne kanale, jer postoji mogućnost da se nokat u tom predelu zacepi, što će rezultirati pucanjem istog sa strašnim posledicama, jer su potrebni meseci kako bi tako napuknut nokat izrastao. Dakle, potrebno je to raditi nežno (fokusirati se na zanoktice, a ne na turpijanje i stanjivanje nokta).
    Struktura nokta. Nokatni kanali zaokruženi su crvenim
    krugom - Nail walls. Fotografija preuzeta sa interneta
  • Zatim turpijam nokte za nijansu mekšom turpijom, u jednom pravcu (*ukoliko imate bademast oblik noktiju, u jednom pravcu znači turpijati od nokatnih kanala ka vrhu nokta, najpre jedan, a zatim drugi luk), što se detaljnije vidi u videu.
  • Poliranje ne radim pre svakog manikira, već jednom u dve nedelje (*razlog je taj što se poliranjem uvećava mogućnost pucanja i ljuštenja laka, bez obzira na nanošenje baze i nadlaka). Ipak, neophodno ga je raditi jednom u mesec dana, radi održavanja nokatne ploče. Taj posao obavlja četvorostrana polir turpija (postupak u videu).
  • Nanošenje maslinovog ulja na područje zanoktica (ali i ostatak nokta) je vrlo važno za potpunu negu prirodnih noktiju. Ono utiče na jačinu nokatne ploče i čini je otpornijom, naročito tokom hladnih dana. Takođe, sprečava krzanje i krtost noktiju. Pored maslinovog ulja, pogodna su i sledeća ulja: devičansko kokosovo ulje, čičkovo, ricinusovo ali i suncokretovo (koje se vrlo često podcenjuje). Kada nanesete maslinovo ulje na zanoktice, to je sjajna prilika da ih ujedno potisnete ka gore i zaobiđete upotrebu trimera za zanoktice.
  • Sačekajte da maslinovo ulje potpuno prodre u područje zanoktica. Nakon toga možete naneti Vaše omiljeno sredstvo za negu. Ovog puta sam koristila Essence Pro white effect. Nakon ovakvog tretmana nokti će prelepo izgledati čak i bez nanetog laka. Krajnji rezultat svega vidljiv je na fotografijama.




Zahvaljujem dragoj Pixie što je gostovala na mom blogu. 
Iskreno se nadam da će Vam neki od naših saveta biti od pomoći!


by Danijela & Pixie`s Beauty Lab

Comments

Popular posts from this blog

Prodajemo "otrov u slatkom pakovanju": Kineski lakovi - Moje iskustvo (video)

CR (Cairuo/Care Romeis) su kineski lakovi koje možete pronaći vrlo jeftino u većini kineskih prodavnica, kao i na uličnim tezgama. Ova bočica koštala me je 50 dinara, ali taj novac sam žrtvovala kako bih vam prenela svoje utiske i pokazala da su ovo lakovi koje ni pod tačkom razno ne smete kupovati, koliko god vam se pakovanje dopadalo.  CR (Cairuo/Care Romeis) are chinese nail polishes, which you can find very cheap in most Chinese stores here in Serbia, and also on street stalls. This bottle cost me 50 serbian dinars, but I sacrified that money in order to tell you my impressions and to show you that these polishes are really bad. Don`t buy them because you liked packaging, you`ll regret it.

FAQ: Nail care routine! (Moja nega noktiju!)

Danas delim sa vama jedan poseban, vrlo važan (i poprilično dugačak) članak za sve pratioce koji su se interesovali za moju negu noktiju (naročito pratioci na fb strani) . Zaista ću se truditi da na svako često postavljeno pitanje odgovorim pisanjem članka (tako mi je mnogo lakše, kako bih izbegla odgovaranje svakom pojedinačno), a naslov sugeriše na skup najčešće postavljenih pitanja . Proteklih meseci su mi u inbox na Facebook  pristizale razne poruke, a neka pitanja su se iznova ponavljala.

500+ FB pratilaca, 60000+ pregleda stranice, 100000+ pregleda video tutorijala... Vreme je za nagradjivanje! (ZATVORENO)

Iskreno, nisam ni sanjala da će 500(x2), dakle 1000 očiju gledati moje fotografije svakodnevno. Možda cifra 500 na fejsbuku deluje malo, ali meni je zapanjujuće velika. Ne mogu ni da zamislim ispred sebe 500 devojaka koje gledaju u mene, toliko mi je ta cifra nestvarna :D Takođe, neverovatno mi je da dnevno, kako kaže statistika, 600 ljudi poseti moj blog... Hvala vam od srca! Posebno pozivam blogerke da se pridruže, jer ste mi bile posebna podrška i svakako bih volela da vas vidim u igri za nagradu! 

Brzosušeći nadlakovi (Miss Sporty, Golden Rose, Seche Vite)

Nadlakovi za kojima najčešće posežem su brzosušeći, jer što sam starija sve mi je draže kad se manikir brzo osuši. Nisam probala mnogo, tačnije probala sam samo ova tri brzosušeća nadlaka koja vam danas predstavljam. Svrha brzosušećih nadlakova je da za što kraće vreme osuše manikir, te su zbog toga pogodni za nanošenje kako na suv, tako i na poluosušen manikir. Glavna odlika je sušenje nakon 60 sekundi od nanošenja. Topcoats which I commonly use are fast-drying, because the older I am I prefer when my manicure dries quickly. I have not tried much, or more precisely I tried just three of these fast drying top coats which I now present to you. The purpose of the fast-drying top coat is faster dry time of the manicure, and therefore they are suitable for application on dried or half-dried manicure. The main feature is drying after 60 seconds of application.