Skip to main content

FAQ: Nail care routine! (Moja nega noktiju!)

Danas delim sa vama jedan poseban, vrlo važan (i poprilično dugačak) članak za sve pratioce koji su se interesovali za moju negu noktiju (naročito pratioci na fb strani).
Zaista ću se truditi da na svako često postavljeno pitanje odgovorim pisanjem članka (tako mi je mnogo lakše, kako bih izbegla odgovaranje svakom pojedinačno), a naslov sugeriše na skup najčešće postavljenih pitanja. Proteklih meseci su mi u inbox na Facebook pristizale razne poruke, a neka pitanja su se iznova ponavljala.


  • Kako da učvrstim slabe nokte? 
  • Da li možeš da objaviš neki video u vezi bržeg rasta noktiju?
  • Imala sam nadogradnju...Devojka koja je radila jako loše je uradila...Skinula sam ih za 3 dana i nokti su mi sad jako loši i listaju se... Interesuje me imaš li neki recept za jačanje noktiju i brži rast?
  • Da li bi mogla da mi kažeš kako su tvoji nokti tako dugi i šta mogu da učinim da bi bili veliki?
  • Možeš li mi reći kako da mi porastu nokti?


Rezultati ankete na mom blogu i FB stranici

Priznajem, obećala sam video na ovu temu ali okolnosti su takve da me ne možete kriviti. Naime, kompjuter mi je u jako lošem stanju da jedva da vodim i blog :( Sa slabom grafičkom kartom i premalo RAM memorije jednostavno se muči i ne može da obradi video visoke definicije (HD).  Stvar je u tome što želim da na svoj kanal postavljam isključivo kvalitetne video snimke. Poslednji HD video je obrađivao 8 sati (!) pa sam morala da ostavim kompjuter upaljen tokom noći, kako bi se video obradio do kraja. To je ujedno i razlog zašto me nema na YT kanalu. Uskoro će se situacija promeniti, nadam se! (potreban mi je nov računar jer ovom nema više pomoći).

Elem, krećem sa opisivanjem bitnih stavki moje rutinske nege noktiju!
Odgovor na sva gore navedena pitanja je isti: 
Ispratite sve ono što sam napisala u ovom članku, od tačke do tačke, i rezultati neće izostati! Duge i jake nokte ćete postići upornom negom svih noktiju sa posebnim za to predviđenim sastojcima i preparatima. Ne postoje posebni recepti za duge i, sa druge strane, jake nokte jer su dugi+jaki nokti=nega istih (dugi nokti su ujedno i jaki, logično). Negom i brigom imaćete sve ono što tražite (nemoguće je ne voditi brigu i očekivati rezultate, zar ne?)
Neizostavni su limun i maslinovo ulje, jer limun jača nokte dok je maslinovo ulje poznato po tome što ubrzava rast noktiju.



  • Hidratacija - Posebnu pažnju posvećujem ovom segmentu, jer bez redovne nege i hidratacije ruku nema ni zdravih noktiju, što posebno važi u toku jeseni i zime, kada su ruke željne posebne nege a nokti krti i mogu lako da puknu ako nemaju zaštitu. Morate uvesti u dnevni red mazanje kreme za ruke, to je jako bitno za negu područja oko noktiju i preskakanje upotrebe kreme za mene jednostavno nema izgovora! Da ne dužim, za dobro hidrirane ruke preporučujem proizvode koje sam i sama upotrebljavala i uvek bila zadovoljna: standardna Avon care Glycerine hand & nail Rich Moisture Hand Cream, takođe univerzalnu Nivea creme ili bilo koju Pantenol kremu. Pantenol je zaista dobar gde god vam je koža podložna iritiranju, u našem lakoholičarskom slučaju to je područje zanoktica. Konkretno sam koristila (i već skoro potrošila) Panthenol care - Face & Body Relieving Cream, proizvodi je grčka firma "Alapis" (klik!) i u roku od dva dana preporodi bilo koji iziritirani deo kože! Košta nešto malo preko 300 rsd (3 eura) i vredi je imati. Hidriranju pomaže i redovno pravljenje kupke (vaše ruke zaslužuju da uživaju u njoj bar jednom u dve nedelje), a možete je napraviti kod kuće:  u mlaku vodu stavite jednu supenu kašiku soli za kupanje, pola isceđenog limuna, kašičicu maslinovog ulja, malo mleka i držite ruke u tome oko 10 minuta. Nakon toga, nanesite kremu za ruke.
  • Briga o zanokticama - Sada mi je degutantno kada gledam neke svoje stare fotografije (prve radove koje sam postavljala na internet). Nisam vodila brigu o njima, mada postoji i razlog. Imala sam užasno problematične zanoktice i bilo mi je lakše da ih ne diram nego da ih uklanjam (po principu: ne pipaj, eksplodiraće!). Tvrde, bolne i zanoktice podložne krvarenju se, da naglasim, leče isključivo antibiotskim mastima. I sama sam, kao mlađa, imala taj problem a u potpunosti ga rešava Hidrociklin! Proizvodi ga "Galenika", a pakovanje od 30 grama košta nešto preko 200 dinara (2 eura), i zaista vredi svaki dinar. Redovnom hidratacijom ruku sigurno se nećete susretati sa problemom zanoktica. Za vas "neproblematične" dovoljno je da ih nakon kupke ili pranja ruku (dok su zanoktice još vlažne i meke) gurate ili sečete (vaš izbor, ja ih sečem koliko god mi govorili da je loše što to radim). Meni je estetski privlačnije njihovo uklanjanje trimerom za zanoktice (u pakovanju 3 trimera koštaju 120 dinara, 1,2 eura kod lokalnih kineza, ura za njih!). Postoje i specijalni štapići (kamen u obliku štapića) za guranje zanoktica, jedan sam dobila i prikazaću ga dole u fotografijama. Ricinusovo ulje usporava rast zanoktica, pa nije loše mazati ga s vremena na vreme na to područje.
  • Turpijanje i poliranje noktiju - Nikada ne koristim metalnu turpiju, ona obično dodatno šteti mojim prirodno slabim noktima. Staklene nikada nisam probala pa samim tim vam ne mogu reći svoje utiske. Alexandar cosmetics ima odličan on-line izbor turpija koje ja koristim (klik!). Za poliranje koristim četvorostranu polir turpiju koja poseduje sledeće: Step 1. File, Step 2. Remove Ridges, Step 3. Buff, Step 4. Polish & Shine. Poliram isključivo u pravcu rasta noktiju (od područja zanoktica ka vrhovima noktiju). Poliranjem obično uklonim sve neravnine i manja je mogućnost da se nakon toga pojave mehurići ili štrafte tokom nanošenja laka. Na kraju, nanosim hranljiva ulja!
  • Upotreba hranljivih ulja - To je nešto što nije obavezno ali od čega sam ja lično zavisna i što je prava odlika moje nege noktiju. Imam brdo bočica i razna što hranljiva što eterična ulja, koja utrljavam na nokte nakon što skinem lak i ispoliram nokatne pločice specijalnom turpijom. Najčešće na malo parče vate stavim nekoliko kapi tri vrste ulja (na primer: maslinovo, ricinusovo i ulje na bazi čokolade) i to utrljavam u nokte a zatim ostavim da sve upije (potrebno je oko 20 minuta da ta ulja u potpunosti prodru u kožu oko noktiju). Za mene je to uživanje, naročito vikendom ujutru kada sedim sa mamom i sekom i uz kafe i čajeve negujem nokte :D Maslinovo ulje ubrzava rast i jača nokte (što je i odlika limuna tj limunske kiseline), Ricinusovo sprečava rast zanoktica, ulje čokolade relaksira i smiruje iritiranu kožu, Kokosovo ulje sprečava da se od zanoktica stvaraju "rane" tj čini kožu elastičnijom i sprečava njeno pucanje. Prirodno, devičansko kokosovo ulje možete kupiti u svim radnjama zdrave ishrane (nije baš jeftino ali isplati se, jer ga možete koristiti i za negovanje kose).Od esencijalnih ulja posebno volim mentol (nanu) i lavandino ulje.
  • Sredstva za negu noktiju - Dosta pomažu kod nege noktiju, i jako volim da ih koristim pa ih preporučujem svima, naročito Avonove proizvode. Često preskočim bazni lak i upotrebim neko sredstvo iz Avona ili Oriflejma. Avon prednjači i mislim da sve njihove prozvode za nokte posedujem, mada sam ih skoro sve i potrošila. Preporučujem Avon nail experts Lemon fortifier koji čini nokte jačim, a dok sam ga koristila imala sam najduže nokte ikada (ubedljivo najbolji njihov proizvod). Šta sve koristim prikazaću kroz fotografije.
  • Dodatne napomene:
 Koristim isključivo uljani skidač laka za nokte, jer mi običan aceton i previše isušuje nokte. Ako imate krte nokte, sklone lomljenju i listanju - uvek koristite uljani skidač! Koristim Dahlia uljani skidač - sa mirisom breskve (narandžasto pakovanje). Veliko pakovanje košta 180 rsd (1,8 eura) i ima 120 mililitara + dobijete kremu za negu noktiju i zanoktica u čepu pakovanja.
Nakon skidanja laka obavezno prvo operem ruke, da bih skinula masnoću sa noktiju i da bi lak kasnije duže trajao (u suprotnom, postoji mogućnost da bazni lak ne legne lepo na nokat i da se ceo manikir oguli zbog viška masnoće). Zatim, četkam nokte (nasapunjam ih i blago četkam pod mlakom vodom). Tek nakon toga turpijam i poliram nokte.
Obavezno koristim bazni lak i nadlak. Bazni lak je pre nanošenja tamnih i jakih boja obavezan!





























+ Savet! "Nails are jewelry" je moja deviza.
Osoba sam koja ne nosi mnogo nakita (tačnije osim četiri prstena i minđušica tj pirsinga na ušima ništa drugo ne nosim). Pošto prstenje stvarno obožavam, nokte doživljavam kao deo mog nakita, a pucanje nokta je za mene najdramatičniji trenutak decenije - moj dečko zna o čemu pričam! :D Ako želite da brinete o svojim noktima, posmatrajte ih kao nakit koji ne smete izgubiti jer je i previše vredan (zvuči smešno ali jako je bitan i taj psihološki momenat, pored nege noktiju). A, ako su već "nakit" tako se treba i ophoditi prema njima - obeležje su ženstvenosti u vama. 

Šta bih vam još rekla osim: Ako ste pročitale ovaj članak do kraja, stalo vam je do vaših noktiju! :D 
Iskreno se nadam da će vam pomoći ovi moji mali saveti i da nisam odugovlačila u objašnjavanju /dala sam sve od sebe. Sad tek vidim da bi snimanje videa bilo mnogo teže nego ovo pisanje članka.

Da li ste već poznavale neke od ovih trikova??
Da li imate neke svoje male tajne? Podelite ih sa mnom!

Comments

Popular posts from this blog

Prodajemo "otrov u slatkom pakovanju": Kineski lakovi - Moje iskustvo (video)

CR (Cairuo/Care Romeis) su kineski lakovi koje možete pronaći vrlo jeftino u većini kineskih prodavnica, kao i na uličnim tezgama. Ova bočica koštala me je 50 dinara, ali taj novac sam žrtvovala kako bih vam prenela svoje utiske i pokazala da su ovo lakovi koje ni pod tačkom razno ne smete kupovati, koliko god vam se pakovanje dopadalo.  CR (Cairuo/Care Romeis) are chinese nail polishes, which you can find very cheap in most Chinese stores here in Serbia, and also on street stalls. This bottle cost me 50 serbian dinars, but I sacrified that money in order to tell you my impressions and to show you that these polishes are really bad. Don`t buy them because you liked packaging, you`ll regret it.

500+ FB pratilaca, 60000+ pregleda stranice, 100000+ pregleda video tutorijala... Vreme je za nagradjivanje! (ZATVORENO)

Iskreno, nisam ni sanjala da će 500(x2), dakle 1000 očiju gledati moje fotografije svakodnevno. Možda cifra 500 na fejsbuku deluje malo, ali meni je zapanjujuće velika. Ne mogu ni da zamislim ispred sebe 500 devojaka koje gledaju u mene, toliko mi je ta cifra nestvarna :D Takođe, neverovatno mi je da dnevno, kako kaže statistika, 600 ljudi poseti moj blog... Hvala vam od srca! Posebno pozivam blogerke da se pridruže, jer ste mi bile posebna podrška i svakako bih volela da vas vidim u igri za nagradu! 

Brzosušeći nadlakovi (Miss Sporty, Golden Rose, Seche Vite)

Nadlakovi za kojima najčešće posežem su brzosušeći, jer što sam starija sve mi je draže kad se manikir brzo osuši. Nisam probala mnogo, tačnije probala sam samo ova tri brzosušeća nadlaka koja vam danas predstavljam. Svrha brzosušećih nadlakova je da za što kraće vreme osuše manikir, te su zbog toga pogodni za nanošenje kako na suv, tako i na poluosušen manikir. Glavna odlika je sušenje nakon 60 sekundi od nanošenja. Topcoats which I commonly use are fast-drying, because the older I am I prefer when my manicure dries quickly. I have not tried much, or more precisely I tried just three of these fast drying top coats which I now present to you. The purpose of the fast-drying top coat is faster dry time of the manicure, and therefore they are suitable for application on dried or half-dried manicure. The main feature is drying after 60 seconds of application.