DIY #2 Napravi sama: Paleta senki za oci | Homemade eyeshadow palette

Obećala sam da ću umesto Blogofota ovaj mesec objaviti jedan DIY. Lakovi jesu moja najveća ljubav, ali moram priznati da pored toga, ponekad, volim da eksperimentišem sa stvarima po kući - što kozmetičkim što ostalim, i sklona sam DIY (eng. Do it yourself) projektima. Tako nekad sednem i pretražujem internet i čuvam neke ideje kako bi ih nekom prilikom isprobala sama. Svačeg zanimljivog se ljudi dosete, kreativnost je čudo! Neke ideje koje sam sačuvala možete videti na mom Pinterest nalogu ovde: klik! Samim tim, ova ideja nije moja, već je preuzeta sa interneta. Današnji DIY je paleta 57 senki za oči.

Članak sam označila kao DIY #2, jer je DIY #1 na ovom blogu bio davno objavljen tutorijal Kako da napravite balzam za usne?, o tome možete pročitati ovde: klik! 
U pitanju je bila potraga za paletom, jer sam čula od dosta devojaka da se u kineskim radnjama može kupiti paleta od 120 senki za oči za 1200 rsd. Planirala sam da je kupim, ali sam istovremeno pomislila šta da radim sa silnim mini paletama koje sam nakupila i koje retko kada otvaram baš zbog toga što su senke nepregledne i nisu sve poređane na jednom mestu, približno po nijansama. Tako je nastala moja paleta od čak 57 senki za oči, sastavljene od 5,6 manjih paleta. Ako želite da uradite slično, za ovaj projekat će Vam biti potrebno sledeće:

Paletu sam pravila dva dana, i to zbog vremena koje sušenje spreja oduzima. Pa da krenemo kroz postupak.
Prvo što ćete uraditi je poskidati skalperom sav višak plastike koji može zasmetati senkama pri budućem otvaranju i zatvaranju palete. Senke ćete ređati na strani suprotnoj od smeštaja za DVD.
Nakon toga u igru ulaze super lepak i crni kolaž papir (koji ja naravno nisam imala) ali mi je sasvim slučajno od mlađe sestre ostalo nešto u zalihama, pa sam to iskoristila i sa super lepkom prelepila mesta koja su ostala šuplja zbog uklanjanja plastike. Iza svakako ostaje providna folija, koju svaka DVD kutija ima.
Zatim sam pripremila palete, a ovo su neke od njih... Vađenje senki je bilo prava noćna mora, mnoge sam uništila pokušavajući da ih izvadim u komadu (pa sam dodatno ponosna na krajnji rezultat, s obzirom na propratne okolnosti). Vadila sam ih pomoću dva alata (na smenu, igla i neka oštra alatljika iz seta za manikir) jer neke senke su bile lakše za vađenje, dok su druge bile smrtno rešene da ne izađu nikada. Jednu paletu sam morala da polomim, jer je njena struktura bila takva da ni sa čim nisam mogla dotaći dno senki. Ista je završila u kanti. Pri ruci su mi uvek bile vlažne maramice, jer je ovo generalno jedan dosta neuredan posao.


No name čudesna manikir-alatljika

 Mojim mukama je došao kraj uz ovaj prizor!

Dvoslojna traka se inače (pored silikona i magneta) najčešće upotrebljava u kreiranju paleta senki za oči i ostalih sličnih kozmetičkih dekorativa. Većina odlepljenih senki su na dnu imale ovu traku, koja je žućkaste boje i užasno je lepljiva pa se mora raditi pažljivo. Isečete komad u dužini dna senke, prvo je zalepite na DVD kutiju, zatim odlepite drugi kraj i prislonite dno senke. Dok ovo radite, posao će dosta ubrzati upotreba pincete.I to je u principu sve što je potrebno za paletu! Naravno, trudila sam se da ih poređam po nijansama, pa sam krenula sa neutralnim i braon, preko zelenih do ljubičasto-plavih. Nakon toga sam prešla na ukrašavanje!Prvo sam zalepila spoljašnju foliju sa ostatkom kutije pomoću super lepka, a onda sam kupila metalik sivi sprej i ukrasila kutiju. Senke treba dobro zaštititi pre bilo kakvog eksperimentisanja i ukrašavanja. Sprej se sušio celu noć, na otvorenom, do polovine narednog dana (sve ukupno oko 17, 18 sati). Tek nakon toga sam pomoću slamčice nastavila ukrašavanje. Za splatter tehniku sam koristila crni lak i lak u boji kajsije, jer sam kupila satensku traku u istoj boji (kod Kineza - 100 rsd tj. 1 euro). Splatter se sušio oko 4 sata, na otvorenom. Kasnije sam sa tačkalicom dodala detalje, jer mi je i dalje delovalo prazno.

Na kraju, kada se sve osušilo, napravila sam tri satenske mašnice i zalepila ih, iako sam sa fotografisanjem stala kod druge mašnice. U svakom slučaju, to bi bilo sve! Šta kažete za ovu ideju?

Labels: , , ,